Sernik w ubranku z mazurka

Wielkanoc za pasem, idą święta. Pewnie ciche, bez gościn, spotkań, ale nadal zachowujące sens- Jezus zmartwychwstał, co nam daje nadzieję.

Typowym ciastem na stół wielkanocny jest kolorowy mazurek. Dziwne, ja łasuch, ale nie lubię tego przesłodzonego ciasta. Kocham serniki. Mam dla Was cudne połączenie. Właśnie upiekłam sernik i założyłam mu ubranko z mazurka krówkowego. Może i Was skusi kremowy sernik, polany kajmakiem i posypany solonymi orzeszkami ziemnymi. Upieczcie sernik taki jaki lubicie lub taki, jak ja z mojego przepisu na „Kremowy sernik”. Już przypominam go:

Jako spód układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia czekoladowe herbatniki. Masa twarogowa, to: 1 wiaderko zmielonego twarogu na sernik, 1 szklanka drobnego cukru, 1 cukier wanilinowy, 5 jaj, 3 płaskie łyżki mąki pszennej, 1 duże opakowanie śmietany kremówki-30%

Polewa: około 40 dag cukierków „krówek” lub puszka masy krówkowej, 20 dag masła i pół szklanki śmietanki 30 %.

Posypka: 2 małe torebeczki orzeszków solonych , inaczej dwie garście. A jak kto nie ma to i jedna garstka wystarczy. Ja kupuję w Biedronce po 3 zł. Ale obojętne, gdzie i ile kupicie, tylko warto o tym dodatku pamiętać. Cudnie smakuje z przesłodzoną krówką, ta słoność orzeszków.

Herbatniki ułóż w formie, ja użyłam w prostokątnej, wyścielonej papierem do pieczenia. Odstaw i zabierz się za masę. Do miski wrzuć wiaderko twarogu 1 kg. (ja użyłam President do serników), cukier jeden i drugi, miksuj. Dalej 5 jaj, po jednym i nadal miksuj. Teraz nieubitą śmietanę kremówkę i mąkę pszenną lub 2 jasne budynie. Krótko zmiksuj i wylej na ciasteczkowy spód. Masa jest płynna, ale nie martw się tym, po upieczeniu będzie kremowa.

Piecz 15 minut w 170 stopniach, teraz zmniejsz temperaturę do 110 stopni i w tak niskiej, jak na pieczenie temperaturze piecz 1,45 godziny (razem 2 godziny).

Po upieczeniu polej masą kajmakową. Do garnka wrzuć wyjęte z papierków krówki :-))), wlej śmietankę i wrzuć pokrojone na cząstki masło. Zagotuj mieszając najpierw łyżką drewnianą, a później rózgą kuchenną. Musisz uważać nie wolno się zamyślić, tylko stale mieszać, bo masa lubi przywrzeć do garnka, a przypalona masa jest gorzkawa. Zestaw z ognia i jeszcze intensywnie mieszaj rózgą, wręcz kręć ile sił, aby powstała płynna, bez grudek polewa. Ona przez to kręcenie trochę też ostygnie. Polej sernik, który jest jeszcze w formie i udekoruj pokrojonymi orzeszkami ziemnymi solonymi, tak ze 2 garści, możesz też (opcjonalnie) posypać ździebko okruszków gorzkiej czekolady, ale nie za dużo, bo nie można zatracić smaku kajmaku z krówek. Odstaw do lodówki na kilka godzin.  Smacznego. Przechowuj go w lodówce lub innym chłodnym miejscu ze względu na masę kajmakową.

Ja to ciasto przygotowałam na przyjazd Konstancji. O północy przybyła do Gdańska z Wójtówki. Jutro widzimy się wszystkie z koleżankami ze Spameedu, tam, gdzie byłam w grafiku „Basią mamą- masażystką”, a Kona kosmetyczką. Skrzyknęłyśmy się z dziewczynami wszystkie solidarnie i mamy przygotowaną niespodziankę dla niej. Opiszę  Wam po spotkaniu. Dobranoc.

Autor: stopociechblog

Przyszedł czas na celebrację życia. Już mi nigdzie nie spieszno. Czas dla siebie. Oczy przymrużone. Bez lekceważenia, ale i bez strachu. Lubię ludzi, lubię żyć! Piszę o swoim życiu, przemyślenia... Coś z pokoiku masażu, coś z kuchni, z łóżka i dla Okruszków Napisz, jeśli masz potrzebę barba2601@wp.pl

32 myśli na temat “Sernik w ubranku z mazurka”

  1. Ciekawe połączenie, znów mnie kusisz! Ja mam odwrotnie – za sernikami nie przepadam, a przesłodzonego mazurka uwielbiam. I może dlatego, że jest tak obrzydliwie słodki – smakuje mi tylko raz w roku, na Wielkanoc. 🙂 I tylko wtedy go jem. Siostra zawsze robi, bo wie, że jest na niego chętna. 🙂

    Polubione przez 1 osoba

  2. Ja tam najbardziej jestem ciekawy owej niespodzianki dla Konstancji. A co do ciasta to może warto by się wstrzymać ze słodyczami na ten okres przedświąteczny. Może to nie tu miejsce na pytanie ale jestem ciekaw co u naszej Romusi ?

    Polubienie

  3. Czy wiesz, Basiu, że u mnie masz swój zeszyt pt. Przepisy Basi, w którym zapisuję Twoje sprawdzone przepisy. Są ciekawe , proste i smaczne, a w w każdym daniu o to chodzi. Dzięki wielkie.
    Serdeczności

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.