Bajkowe ciasto – „Mech”

Przygotuj się, że czas na wykonanie tego ciasta to około godziny (samo pieczenie około 40 minut), ale ze studzeniem, tężeniem dłużej. Następnego dnia jak znalazł- bajkę do kawy. Lubię słodkie śniadanka.

„Mech”



Składniki na ciasto:

1 i 1/4 szklanka mąki krupczatki (lub tortowej), 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach porcjowanego 450 g (świeży jeszcze lepszy, bo kolor bardziej intensywny), 3 jaja, po pół szklanki oleju i cukru, 1 cytryna 9skórka i sok), po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody.

Składniki na krem i dekorację

  • 250 g śmietanki 30-36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 Śnieżka – 60 g (opcjonalnie)
  • pestki z owocu granatu, mogą być maliny, jagody, jeżyny, czy borówki oraz listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Żółtka, dobrze rozmrożony i mocno!! odciśnięty szpinak, skórkę z cytryny i 2 łyżki soku oraz olej zblenduj na gładki krem. Mąkę, cukier, proszek i sodę wymieszaj łyżką!! w misce i dodaj do papki szpinakowej. Białka (osobno) ubij mikserem z odrobiną soli. Na koniec delikatnie połącz z masą.

Dno tortownicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Ciasto wylej do tortownicy i umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 40 minut do suchego patyczka.

Ciasto raczej wyrośnie w kopczyk, jest dość ciężkie i wilgotne. Ten kopiec będzie ścięty na dekorację, górę ciasta.

Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Ostrym nożem odetnij wystający fragment ciasta i odłóż go do późniejszego pokruszenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone, cukier i śnieżkę ubij mikserem na bardzo gęsty krem. Krem wyłóż na ciasto. Taki śnieżnobiały lub w niego delikatnie wmieszaj w/w owoce. Następnie obsyp go pokruszonym zielonym ciastem z odciętego grzybka. Górę udekoruj pestkami owocu granatu, borówkami, malinami, jeżynami, miętą..

Piszę do tych, co nie lubią szpinaku, on jest w cieście zupełnie niewyczuwalny w smaku. Twórca przepisu dał go dla koloru i dobrej wilgotności ciasta. Szczerze powiem tak, mój wcześniej podawany przepis na deser z granatem jest słodką miłością dla podniebienia, a Mech dla oczu. Rzeczywiście jest bajeczny w wyglądzie, a w smaku po prostu dobry. Warto pokusić się i zrobić na uroczystość dzieci. Na pewno zachwyci małe buzie! Ale dla mnie miłością nr jeden nadal pozostaje – „Deser z granatem ” na spodzie z utłuczonych sucharków i nutelii.

Autor: stopociechblog

Przyszedł czas na celebrację życia. Już mi nigdzie nie spieszno. Czas dla siebie. Oczy przymrużone. Bez lekceważenia, ale i bez strachu. Lubię ludzi, lubię żyć! Piszę o swoim życiu, przemyślenia... Coś z pokoiku masażu, coś z kuchni, z łóżka i dla Okruszków Napisz, jeśli masz potrzebę barba2601@wp.pl

51 myśli na temat “Bajkowe ciasto – „Mech””

  1. Jak przeczytalam wczorajszy post od razu pomyślałam o tym cieście, pieknie wyglada niestety nie miałam jeszcze okazji smakować. Na pewno pyszne, a jeśli chodzi o świeży szpinak kupowałam w Lidlu lub biedronce w woreczkach pakowany jak sałaty. Nie wiem czy o tej porze roku też mozna kupić ale pewnie tak

    Polubione przez 1 osoba

    1. Cieszę się. Proszę kliknij u mnie „Deser z granatem” . To jest słodycz number one. Spód ciasta mile zaskakuje, jak i cała reszta. Nadal staeiam wyżej niż” Mech „. Poza tym ten z granatem zawsze wychodzi a mech jest wybredny w robocie. Ppzdrawiam serdecznie

      Polubione przez 1 osoba

  2. Potwierdzam, pyszne i pełne elegancji ciasto, którego je się oczami, a ślina sama płynie na język.
    Lubię Twoje przepisy, zawsze są wyjątkowe i niepowtarzalne. Musisz w swoje potrawy wkładać dużo serca…
    Serdeczności zasyłam

    Polubione przez 1 osoba

    1. Krysiu zdziwisz się, on nawet odrobiny w smaku i zapachu nie przypomina szpinaku. Jest jak zielony cięższy biszkopt. Ale nie namawiam, bo jest grymaśny w robocie. Wart grzechu tylko dla wyglądu. W smaku okay ale nie ma szału. Pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.