Prosty, chrupiący chlebuś

Najprostszy chleb na drożdżach
  • pół kg. mąki pszennej chlebowej (typ 650) lub uniwersalnej
  • półtorej szklanki ciepłej wody
  • 2,5 łyżeczki suszonych  drożdży
  • 2,5 łyżeczki soli
No i jak się za to zabrać. Wyjątkowo prosta sprawa, mówię Wam, już łatwiej z robotą chlebka nie ma.
  1. Wymieszaj w dużej misce wodę z drożdżami

  2. Zacznij dodawać mąkę i sól, miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję ciasta (tu nie potrzeba pracy rąk)

  3. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie możesz zacząć wyrabiać lub wstawić ciasto do lodówki na noc. Ja najczęściej wstawiam ciasto na noc, (bo zarabiam wieczorem) następnego dnia o poranku piekę chrupiący chlebuś. Czasami robię podwójną porcję ciasta i wówczas zostawiam w lodówce i za 2 -3 dni piekę następny bochenek.

  4. Połóż ciasto na podsypanym mąką blacie

  5. Rozciągnij i zwiń krawędzie ciasta do środka, formując kulę.

  6. Nagrzej piekarnik do 230 stopni.

  7. Przenieś chlebek na papier do pieczenia posypany mąką i zrób na wierzchu chleba nacięcie (ciekawe jest nacięcie dookoła przez pół bochenka, widać na zdjęciu).

  8. Posyp mąką i wstaw do piekarnika. Na dole umieść naczynie (ja daję drugą blachę) wypełnione ok. 3 szklankami wody.

  9. Piecz ok.40 minut, aż skórka będzie złoto-brązowa. Ja podglądam przy pomocy drewnianej łopatki  na spód chleba. Ma być twardy upieczony, nie jasny – koloru ciasta z przed pieczenia.

    Smacznego, ale jak ostygnie trochę. Ja łasuch, kroiłam gorący. Na usprawiedliwienie mam to, że przyjechała  Konstancja i chciałam ją obdarować. Była oczarowana jego chrupkością. Kochani to jest najprostsza wersja, ale możecie wzbogacić, dorzucając siemienia lnianego, czy pestek dyni, słonecznika.. Piec na okrągło, nie chce się nam,   poza tym przytylibyśmy zajadając wciąż cieplutki, chrupiący chlebek, bo takiego można zjeść więcej i smakuje z niewielkim dodatkiem, np. świeżym masłem i szczypiorem z ogródka. Ale może czasami zróbcie sobie święto pieczenia chleba.

Autor: stopociechblog

Przyszedł czas na celebrację życia. Już mi nigdzie nie spieszno. Czas dla siebie. Oczy przymrużone. Bez lekceważenia, ale i bez strachu. Lubię ludzi, lubię żyć! Piszę o swoim życiu, przemyślenia... Coś z pokoiku masażu, coś z kuchni, z łóżka i dla Okruszków Napisz, jeśli masz potrzebę barba2601@wp.pl

41 myśli na temat “Prosty, chrupiący chlebuś”

      1. Tak, zwierzęta można pokochać. Ja chyba jestem do tego jednak zbyt niezależny.
        Dawniej w domu rodzinnym mieliśmy rudzielca, żył osiem lat, później czarnobiały dwa, pies ma 10, a rybki kilka lat stoją u mnie w salonie i czekam już gdy padną ze starości 😀
        O… a za oknem tchórze albo łasice walczą zażarcie! Przerażający dźwięk 🙂

        Polubione przez 1 osoba

      2. Ojej, nie słyszałam i chyba nie chcę ich usłyszeć. Mój Kleoś ma 15 lat, kupiłam go jako syjama, ale według mnie to balijczyk. Wczoraj moje córki podziękowały, że tego zwierzaczka. Leżałyśmy we trzy dziewczyny na łóżku i każda całowała, przytulała gdzie mogła Kleosia. Moja więź z kotkiem jest silna i wyjątkowa. Tak, to miłość.

        Polubione przez 1 osoba

      3. Wiesz mi nawet o zdradę nie chodzi, tylko dla niego jestem całym światem. Dba o naszą więź, po kociemu. Te same rytuały witania, układania się na swojej pani, a to nogi, o tej porze z boku ciała i jego karczek na moim nosie.. i nie pozwalania mi na płacz, jest wtedy zły na mnie i jeży się…

        Polubione przez 1 osoba

    1. Bardzo chętnie skorzystam z przepisu, dziękuję. Taki chlebuś własnej roboty najlepszy mniam. Mama miała maszynę maszynę do robienia chleba to siostra zabrała. Muszę sobie kupić żeby mieć dla siebie. Teraz się głodna zrobiłam na taki chlebek.

      Polubione przez 2 ludzi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.