Kiełbaski owijane boczkiem, z pastą orzechową

Zauważyłam, że kiedy jestem szczęśliwa lepiej mi się gotuje. Kuchnia znowu mnie bawi.

Tak wyglądają te pyszne przekąski. To takie małe jedzonko między tym, a tamtym. A to pasta orientalna o smaku orzechów. Już podaję, jak wykonać to smarowidło. Składniki:

po 2 czubate łyżki masła orzechowego lub pasty (w Lidlu można kupić), sosu sojowego, oleju, 2 ząbki czosnku rozgniecione w prasce, 2 łyżki posiekanej natki kolendry, 2 łyżeczki płatków chilli i pół szklanki wody. Wszystkie produkty wrzucamy, wlewamy do małego garnka, mieszamy i przesmażamy około 5 minut. Wykorzystujemy jako dodatek do mięs, wędlin, serów i sosów. Ja uatrakcyjniłam moje kiełbaski w boczusiu.  Każdy cieniutki plaster boczku wędzonego suto smarowałam pastą, zanim owinęłam w taką kołderkę malutkie cieniutkie kiełbaski (te kupiłam w Lidlu). Tu na zdjęciu skromnie smarowałam boczek pastą i to źle, bo nie wyczuwało się orientalnego smaku. A tak naprawdę, to można te kiełbaski w sam boczek zawinąć i dobrze podsmażyć i też będą pyszne.

A kiełbaski? Mogą być frankfurterki, cieniutkie śląskie lub każde inne, które lubicie. I raz chcielibyście je posmakować w chrupiącym boczku, w tle orzechów.

Taką przekąskę między innymi przygotowałam na jedno ze spotkań z Alanem. Wróciliśmy z nad morza. Tym razem spacerowaliśmy po plaży Stogi. Spieszyliśmy się do spa na masaż. W brzuchu trochę pusto, chwyciliśmy małe co nieco do zjedzenia. Te kiełbaski na zimno smakowały wybornie!

Pewnie i Wy tak macie, że niektóre jedzenie, ich smak, czy perfumy i ich zapach kojarzymy z jakimś okresem naszego życia, z człowiekiem, czy sytuacją.  Tym kiełbaskom też nadałam wspomnienie. Ekscytujących chwil z mężczyzną, który zamieszkał w moim sercu.  Życzę Wam wielu ciekawych zdarzeń i radości z gotowania. Zbierajcie miłe wspomnienia do koszyczka przeżyć.

Autor: stopociechblog

Przyszedł czas na celebrację życia. Już mi nigdzie nie spieszno. Czas dla siebie. Oczy przymrużone. Bez lekceważenia, ale i bez strachu. Lubię ludzi, lubię żyć! Piszę o swoim życiu, przemyślenia... Coś z pokoiku masażu, coś z kuchni, z łóżka i dla Okruszków Napisz, jeśli masz potrzebę barba2601@wp.pl

33 myśli na temat “Kiełbaski owijane boczkiem, z pastą orzechową”

      1. Muszę kiedyś wypróbować przepis, widziałam kiedyś takie roladki z mięsa drobiowego owijane w boczek i pieczone, też potrawa mogła być dobra. Ale te Twoje kiełbaski muszę wypróbować

        Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.