Twoja wędlinka z szynkowara. „Indyk z zielonym pieprzem”

„Indyk z zielonym pieprzem”
Pracę zacznij dwie noce wcześniej niż np. masz imprezę domową.
Przygotuj składniki:
1,2 kg udźca z indyka bez skóry 
2 płaskie łyżeczki soli peklującej  
1 łyżka cukru 
2 płaskie łyżki żelatyny 
3 -5 łyżek wody
3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę lub łyżeczka czosnku w granulkach  
1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 
2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy 
2 łyżki zalewy od pieprzu
  1. Odkrój kości i ewentualne ścięgna. Na kościach i resztkach mięsa, co zostały na nich możesz ugotować zupę, np.krupnik.  Mięso pokrój na różnej wielkości kostkę.
  2. Przełóż całe mięso do miski, dodaj przyprawy, żelatynę, wodę oraz zalewę od zielonego pieprzu (jeśli takiego użyłaś, a nie suszonego).
  3. Całość wymieszaj robotem kuchennym z założonym hakiem do wyrabiana ciasta przez 5 minut, lub jak ja ręcznie, do kwadransa. Tak wolę.
  4. Dodaj świeży, zmiażdżony czosnek, zielony pieprz i dokładnie wymieszaj, by równomiernie rozłożył się w mięsnej masie.
  5. Masę nakładaj porcjami do szynkowara ( ja jeszcze do specjalnego woreczka wkładam, którym wyścielam szynkowar. Są w komplecie, ale bez, też się znakomicie udaje). Każdą porcję mocno ubijaj  np. za pomocą tłuczka do mięsa, czy drewnianego, okrągłego, takiego do ucierania. Szynkowar zakręć ze sprężyną, która dociska masę i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin, najlepiej na noc.
  6. Do wysokiego garnka (kupiłam w komplecie) na dno połóż małą ściereczkę, wstaw zimny szynkowar, wlej tyle wody, by była 1 cm niżej od górnej krawędzi. Włącz średni ogień i podgrzej wodę do 75-80 stopni (termometr w komplecie). W tej temperaturze gotuj przez 2 i 1/2 godziny. Pamiętaj, by temperatura cały czas była w tym zakresie i nie przekroczyła 80 stopni. Ja nie przykrywam  garnka.
  7. Po gotowaniu wystudź szynkowar pod zimną bieżącą wodą przez kilka minut lub za oknem, kiedy zimno i wstaw do lodówki na noc. Indyka wyjmij z szynkowara – czasem trzeba w niego mocno stuknąć i „objechać”” szynkę w szynkowarze dookoła nożem. Można też szynkowar włożyć na 2 minuty do gorącej wody. Smacznego kochani. Warto robić swoje przysmaki do chlebka. Ja zrobiłam na rodzinną uroczystość.

Reklamy

Autor: stopociechblog

Przyszedł czas na celebrę życia, bez pośpiechu. Czas dla siebie, a oczy przymrużone na wiele spraw. Bez lekceważenia, ale i bez strachu. Dostrzegać i zatrzymywać się nad tym, co wartościowe. Cieszyć widokiem kotka i pysznym śniadankiem, nie o 6 rano. Z Leszkiem Możdżerem i Yasmin Levi w tle. Lubię żyć! Napisz, jeśli masz potrzebę barba2601@wp.pl

80 myśli na temat “Twoja wędlinka z szynkowara. „Indyk z zielonym pieprzem””

  1. Jak to tak? Sam przepis? 😉

    Zjadłoby się jaką wędlinkę zrobioną osobiście, tylko gdzie jeszcze taki szynkowar pomieścić w niewielkiej kuchence?
    Więc poprzestanę na aginowaniu sobie takich zacnych rarytasów.
    Smakowało gościom, czy impreza dopiero będzie?

    Polubione przez 1 osoba

    1. Dziś o 17 tej zacne towarzystwo przybędzie. A wędlinka naprawdę pyszna. Żałuję, że nie mam jak poczęstować Ciebie. A z tymi nowymi urządzeniami maszynami w kuchni, to rzeczywiście kłopot. Musiałam gliniany garnek na ogórki wynieść do piwnicy. A jak tam coś zniesiesz, to strach wracać po to, bo szczury, myszy grasują. Pozdrawiam serdecznie

      Polubione przez 1 osoba

      1. Kot leniuch za dużo na kanapie leży, jak myszki grasują. 😉 Nie ma to jak swojska wędlina. Kiedyś koleżanka mnie poczęstowała wędzonką domowej roboty. Pychota.

        Polubione przez 1 osoba

      2. Mój kot królewicz najmilszy dostałby zawału zobaczywszy stworzenie zwane mysz. Nie wiem, co zrobiłby. Nigdy myszy nie widział. Od urodzenia w domu na królewskich podusiach. A mnie naszedł szał próbowania mięsiwka wszelakiego, nawet o dodatek z brokułem pokusiłam się. Najlepsze sprawdzone przepisy będę Wam podawała, a kto wie, kiedy w prezencie dostaniecie takie urządzonko. Teraz robię moją miłą podniebieniu sałatkę z prażonym słonecznikiem. Podam przepis, robię właśnie fotki, bo gotowa rozgościła się na stole. Pozdrawiam. Dobrego dnia Mike

        Polubienie

      3. Hehe, trzy koty moich rodziców również wolą trzymać bezpieczny dystans od Damacjusza, choć ten nic im nigdy nie zrobił. Pewnie wyczuwają, że te ludzkie kocięta mogą być równie nieprzewidywalne co kocie 😉

        Polubione przez 1 osoba

      4. Ja już z narzędziami kuchennymi powoli zasiedlam korytarz 😉 Np kupiłam maszynkę do lodów, bo sporo ich zjadam, szczególnie latem, kiedy sezon na owoce w pełni. I stoi na korytarzu, wyparta przez gofrownicę (Damacjusz jest fanem gofrów ;)).

        Udanej imprezy!

        Polubione przez 1 osoba

      1. Kochana, a ja dopiero jestem. Zjazd rodzinny był, miałam trójkę małych Okruszków pod opieką. Ależ było wesoło, ciągałam je na kocyku, scałowały mnie całą. O cy..teraz mogę popisać

        Polubienie

      2. Więc tak, jeśli o piersi kobiece chodzi, to lubię akuratne, pasujące do sylwetki, ale mniejsze niż wylewające się. Fajnie jak sterczą, są twardsze, i ładnie ostro zaznaczone suteczki. Co Ty na to? Wpis o wędlinie, a my o piersiach. Tez dobrze, chyba nawet bardziej interesująco!

        Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.